Operations- och anestesiverksamhet

På Tays utförs operationer inom nästan alla specialområden. Operationsverksamheten är störst inom gynekologi, öron, näs- och halssjukdomar, neurokirurgi, gastroenterologi samt sjukdomar i stöd- och rörelseorganen.

Tays har operationsverksamhet förutom på centralsjukhuset även på Tays Valkeakoski och Tays Sastamala sjukhus. Patienterna kommer med remiss från andra sjukhus, hälsovårdscentraler och privatläkare i regionen samt från andra enheter på våra sjukhus.

Behovet av sjukhusvårdvård efter operationen beror på vilken operation patienten har genomgått. Efter dagkirurgiska ingrepp får patienten åka hem samma dag och efter ingrepp med kort eftervård vanligen följande dag. Efter omfattande och komplicerade operationer behövs det eventuellt sjukhusvård i flera dagar.

Efter en operation fortsätter patientens återhämtning hemma, ibland till och med flera veckor. Patienten får anvisningar om att under återhämtningstiden undvika kraftansträngningar, vila, äta näringsrik mat och välja lugn motion, till exempel promenader enligt de egna krafterna och situationen.

Vid hemfärden får patienten lämpliga anvisningar för vården hemma och kontaktuppgifter ifall det uppstår problem.

Spetskompetens på Tays

På Tays utförs vetenskaplig forskning som anknyter till operations- och anestesiverksamhet. För närvarande pågår till exempel forskning om sömnkvalitet och om smärtbehandlingen är tillräcklig.