Reumakeskus

Reumakeskuksessa tutkimme ja hoidamme tulehduksellisia tuki- ja liikuntaelinsairauksia kuten niveltulehduksia, systeemisiä sidekudossairauksia ja verisuonitulehduksia sairastavia aikuispotilaita. Suurin osa potilaistamme tulee terveyskeskus- tai työterveyslääkärin kiireettömällä lähetteellä.

Hoidamme Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueen potilaiden lisäksi Taysin erityisvastuualueelta eli Etelä-Pohjanmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiireistä lähetettyjä potilaita. Hoitoomme tullaan myös muualta Suomesta vapaan hoitopaikanvalinnan perusteella.

Hoidon eteneminen

Tyypillinen potilaamme tulee reumatologin vastaanotolle, kun terveyskeskus- tai työterveyslääkäri on epäillyt tulehduksellista reumasairautta. Tällöin reumalääkärin tehtävänä on varmentaa diagnoosi ja aloittaa hoito. Reumakeskuksessa hoidamme potilaita myös silloin, kun aiemmin diagnosoitu reumatauti on aktivoitunut tai huonossa hoitotasapainossa.

Tavanomaiselle hoidolle huonosti reagoivat potilaat kuuluvat reumatologin pitkäaikaisseurantaan diagnoosista riippumatta. Heidän hoidossaan käytetään usein biologisia reumalääkkeitä.

Reumaortopedin vastaanotolle lähetetään tulehduksellista nivelsairautta sairastavia potilaita, jotka tarvitsevat leikkaushoitoa tai kirurgin arviota. Potilaista yli puolet tulee reumatologin lähetteellä.

Lastenreumaa sairastavia potilaita hoidetaan 16 vuoden ikään saakka lastentautien poliklinikalla, minkä jälkeen seuranta siirtyy reumakeskuksen nuorisopoliklinikalle.

Useimmat uudet potilaamme ovat työikäisiä. Tulehdukselliset reumasairaudet alkavat tyypillisesti melko nuorella iällä, esimerkiksi selkärankareuma 20–40 vuoden iässä. Nivelreumassa sairastumishuippu on 55–65 -vuotiaana. Seniori-ikäisillä potilaillamme on usein pitkälle edennyt tulehduksellinen reumasairaus, monilla myös samanaikaisesti nivelrikkotautia tai selän kulumasairautta.

Tilat ja henkilökunta

Reumakeskuksessa on viiden reumalääkärin ja hoitajan sekä kahden reumaortopedin ja hoitajan vastaanottotilat.

Poliklinikalla on myös kuuden potilaspaikan päiväyksikkö. Päiväyksikössä annetaan muun muassa biologisten reumalääkkeiden laskimonsisäiset tiputukset. Lisäksi poliklinikalla on reumakuntoutusohjaajan ja sosiaalityöntekijän vastaanotot.

Yhteydenotot

Reumakeskuksen poliklinikan ajanvaraukseen ja hoitoon liittyvissä kysymyksissä voit soittaa numeroon 03 311 63171.

Päiväyksikön ajanvaraukseen ja hoitoon liittyvissä kysymyksissä voit soittaa numeroon 03 311 69878. Puhelu ohjautuu takaisinsoittojärjestelmään, ja hoitaja soittaa sinulle takaisin saman päivän aikana.

Reumaortopedian poliklinikka, hoitajat  03 311 63080 kello 9–11.

Vastuuhenkilöt

Osastonylilääkäri Pia Isomäki
Apulaisylilääkäri Pirjo Honkanen
Apulaisosastonhoitaja Sirkku Sartoneva