Korva- ja suusairauksien leikkausosasto

Teemme korva-, nenä- ja kurkkutautien toimenpiteitä, pään ja kaulan alueen kirurgisia sekä suu- ja leukakirurgisia leikkauksia ja toimenpiteitä. Näitä ovat esimerkiksi tähystystoimenpiteet, nenäonteloon tai sivuonteloihin kohdistuvat toimenpiteet, suu- ja leukatoimenpiteet, korvatoimenpiteet sekä syöpä- ja muiden kasvainten leikkaukset.

Suunniteltuja leikkauksia teemme arkisin kello 7.30–15.30. Päivystystoimintaa on ympäri vuorokauden. Päivystyksellisesti potilaita tulee ensiapu Acutasta tai korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikan kautta.

Potilaat tulevat pääasiassa suunnitellusti leikkaukseen kotoa. Suuri osa toiminnastamme on päiväkirurgia tai lyhytjälkihoitoista kirurgiaa. Leikkauksen jälkeen potilaita hoidetaan joko vuodeosastolla 6a tai 6b.

Tilat ja henkilökunta

Korva- ja suusairauksien leikkausosastolla on neljä leikkaussalia sairaalan A-rakennuksen 6. kerroksessa. Heräämö on yhteinen neurokirurgian leikkaussalien kanssa ja sijaitsee korva- ja suusairauksien leikkausosaston tiloissa A-rakennuksen 6. kerroksessa. Heräämössä on kuusi potilaspaikkaa.

K-rakennuksen 1. kerroksessa on toipumo, jossa on 3 – 4 potilaspaikkaa sekä toisen vaiheen toipumon nojatuolipaikat ja muita istumapaikkoja. Toisen vaiheen toipumoa käytetään myös leikkaukseen kotoa tulevien tai päiväkirurgisten potilaiden vastaanottamiseen.

Lapsipotilaiden kanssa tiloihin pääsee yksi aikuinen. Viereisellä korvapoliklinikan käytävällä on istumapaikkoja suunnitellusti leikkaukseen tuleville potilaille ja heidän läheisilleen.

Leikkausosastolla työskentelee yhteensä 39 sairaanhoitajaa, osastonhoitaja ja apulaisosastonhoitaja sekä osastonsihteeri. Sama hoitohenkilökunta toimii sekä korva- ja suusairauksien että neurokirurgian leikkausosastoilla, heräämössä ja toipumossa.

Leikkaussalissa potilasta hoitaa yleensä leikkaustiimi. johon kuuluu kolme sairaanhoitajaa, anestesialääkäri ja leikkaava lääkäri. Koska olemme opetussairaala, mukana on usein myös hoitotyön ja lääketieteen opiskelijoita.

Vastuuhenkilöt

Vastuulääkäri Jura Numminen
Osastonhoitaja Hanna Grönroos