Tämä sivu on kirjoitettu selkokielelläSynnytyksen käynnistäminen

Joskus raskauden aikana päädytään siihen, että synnytys täytyy käynnistää. Syynä on äidin tai sikiön, eli syntyvän vauvan, vointi.

Yleisimpiä syitä synnytyksen käynnistämiseen ovat

  • yliaikaisuus
  • raskauskomplikaatiot eli jokin terveyteen vaikuttava häiriö tai ongelma
  • epäily syntyvän vauvan häiriöstä.

Arvioimme tilanteesi, synnytysajankohdan ja käynnistyksen tarpeellisuuden, ja arvioon vaikuttavat sinun ja vauvan vointi. Voimme käynnistää synnytyksen usealla eri menetelmällä. Synnytys voidaan käynnistää poliklinikalla, vuodeosastolla tai synnytyssalissa.

Kohdunsuun kypsyttäminen lääkkeellä

Kohdunsuun kypsyttämisen tavoitteena on, että synnytys käynnistyy tai kohdunsuu kypsyy niin, että synnytys päästään käynnistämään. Käynnistyksessä sikiökalvot puhkaistaan tai saat synnytyssalissa oksitosiinilääkityksen, joka käynnistää synnytyksen.

Kohdunsuun kypsyttäminen synnytystä varten tehdään sairaalan vuodeosastolla 4a. Annamme sinulle suun kautta Cytotec-lääkettä. Lääkkeen määrä riippuu supistusten tilanteesta. Voit saada lääkettä korkeintaan kolme kertaa päivässä 3 – 4 tunnin välein. Lääke voidaan asettaa myös emättimeen.

Seuraamme sikiön vointia sykekäyrien avulla.

Kun olet osastohoidossa, voit syödä normaalisti ja liikkua sairaalan alueella.

Kun synnytys käynnistyy, lopetamme Cytotec-lääkkeen annon.

Jos vuodeosastolla tai synnytyssaleissa on paljon potilaita, emme välttämättä voi ottaa uusia potilaita synnytyksen käynnistykseen. Silloin joudumme siirtämään tai perumaan kohdunsuun kypsyttelyn. Siinä tapauksessa teemme sinulle uuden hoitosuunnitelman.

Balonkikypsytys

Kohdunsuuta voidaan kypsyttää mekaanisesti balongin avulla. Balonkikatetri asetetaan kohdunkaulasta sisään kohdun sisäsuun ohi ja teipataan kiinni reiteesi. Sen ei pitäisi tuottaa sinulle kovaa kipua.

Balonkikypsytys sopii erityisen hyvin, jos sinulle on aiemmin tehty keisarileikkaus ja tällä kertaa alatiesynnytys olisi mahdollinen.

Balonki voidaan asettaa sinulle

Ennen balonkikatetrin asettamista tarkastamme, että sikiö voi hyvin. Kun katetri on asetettu paikoilleen, voit todennäköisesti liikkua vapaasti sen jälkeen. Voi olla, että pääset balongin kanssa kotiin.

Balonki on todettu turvalliseksi ja tehokkaaksi käynnistysmenetelmäksi. Balonki ei välttämättä käynnistä synnytystä, vaan ainoastaan kypsyttää kohdunsuun. Voit tarvita lisäksi oksitosiinilääkitystä tai sikiökalvojen puhkaisua, jotta synnytys käynnistyy. Balonkikatetri poistuu itsestään tai poistamme sen seuraavana aamuna sairaalassa.

Oksitosiinitiputus

Synnytys voidaan käynnistää antamalla oksitosiinilääkitystä. Oksitosiinin tarkoitus on saada aikaan supistuksia tai tehostaa niitä. Voit saada oksitosiinia suoraan verisuoneen synnytyssalissa. Lääkäri antaa lääkkeestä tarkat ohjeet. Sinulle annetaan lääkettä sen mukaan, kuinka hyvin lääke tehoaa supistuksiin.

Kalvojen puhkaisu

Jos kohdunsuu on riittävän kypsä synnytykseen, synnytys voidaan käynnistää puhkaisemalla sikiökalvot. Toimenpide tehdään synnytyssalissa. Se ei tuota kipua.

Kun kalvot on puhkaistu, syntyvän lapsen päänahkaan kiinnitetään anturi, jonka avulla pystymme seuraamaan lapsen sykettä.

Vastuuhenkilö

Osastonylilääkäri Kati Tihtonen