Naistentaudit

Taysissa tutkimme ja hoidamme kohdun, munasarjojen, munatorvien, emättimen ja ulkosynnyttimien oireita ja sairauksia. Niitä ovat esimerkiksi vuotohäiriöt, kuukautiskivut, synnytinelinten laskeuma, virtsankarkailu, alavatsakipu ja hormonaaliset häiriöt sekä syövät ja kasvaimet. Hoidamme myös lapsettomuutta ja teemme hedelmöityshoitoja.

Naistentautien potilas ja raskaana oleva nainen lähetetään erikoissairaanhoitoon silloin, kun hänen tilansa tai oireensa edellyttää erikoislääkärin arviota ja hoitoa. Hoitoon tullaan lähetteellä. Ilman lähetettä tullaan synnyttämään ja hätätilanteissa.

Tutkimukset ja hoito Taysissa

Ensisijainen tutkimus on gynekologin tekemä sisätutkimus ja ultraäänitutkimus. Lisäksi teemme tarvittaessa kuvantamis- ja laboratoriotutkimuksia.

Joskus sairauden hoito edellyttää kirurgisia toimenpiteitä. Osa toimenpiteistä voidaan tehdä päiväkirurgisina, isompien leikkausten jälkeen yövytään sairaalassa.

Taysin potilaita hoidetaan Keskussairaalassa sekä Valkeakosken ja Vammalan sairaaloissa. Keskussairaalaan on keskitetty päivystystoiminta, yöpymistä vaativa kirurgia, syöpäkirurgia sekä hormoni- ja lapsettomuushoidot. Valkeakosken sairaalassa on päiväkirurgiaa ja polikliinistä toimintaa. Vammalan sairaalassa on polikliinistä toimintaa, mukaan luettuna polikliiniset toimenpiteet.

Taysin erityisosaaminen

Gynekologista syöpää hoidetaan pääsääntöisesti yliopistosairaaloissa. Leikkaamme Taysissa vuosittain 250–300 potilasta gynekologisen syövän tai syöpäepäilyn vuoksi. Hoidamme syöpiä myös sytostaatti- ja sädehoidolla.

Käytämme moderneja leikkausmenetelmiä ja teemme paljon lyhytjälkihoitoista tähystyskirurgiaa. Potilas saa useimmiten leikkausajan suoraan poliklinikkakäynnillä, jolloin koti- ja työasioiden järjestely on helpompaa.

Meillä on Suomen pisin kokemus robottileikkauksista, joista potilaat toipuvat nopeammin kuin avoleikkauksista. Olemme tehneet robottileikkauksia vuodesta 2009 lähtien yli 500.

Lapsettomuuspoliklinikkamme on Suomen suurin julkinen lapsettomuushoitoyksikkö. Käytämme kaikkia nykyaikaisia hoitomenetelmiä ja tuloksemme ovat valtakunnallisesti erittäin hyvää tasoa. Olemme myös jo vuosien ajan auttaneet miehiä ja naisia, joiden hedelmällisyyttä esimerkiksi syövänhoito on uhannut.

Hoidamme myös vaikeita hormonihäiriöitä ja transsukupuolisia henkilöitä.

Vastuuhenkilöt

Toimialuejohtaja Kari Nieminen
Professori, ylilääkäri Johanna Mäenpää
Vt. professori Jukka Uotila
Vastuualuejohtaja Kirsi Kuismanen