Leikkaus- ja anestesiatoiminta

Taysissa tehdään leikkauksia lähes kaikilla erikoisaloilla. Eniten leikkaustoimintaa on naistentaudeissa, korva-, nenä- ja kurkkutaudeissa, neurokirurgiassa, vatsaelinsairauksissa sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksissa.

Taysin leikkaustoimintaa on Keskussairaalan lisäksi Valkeakosken ja Sastamalan sairaaloissa. Potilaat tulevat alueen muiden sairaaloiden, terveyskeskusten tai yksityislääkärien lähettäminä sekä sairaaloidemme muista yksiköistä.

Leikkauksen jälkeen sairaalahoidon tarve riippuu tehdystä toimenpiteestä. Päiväkirurgisista toimenpiteistä kotiudutaan jo samana päivänä ja lyhytjälkihoitoisista toimenpiteistä pääsääntöisesti seuraavana päivänä. Isojen ja vaikeiden leikkausten jälkeen sairaalahoidon tarve voi olla useita päiviä.

Leikkauksen jälkeen toipilasaika jatkuu kotona vielä jopa useita viikkoja. Toipilasaikana neuvotaan välttämään raskaita ponnistuksia, lepäämään, syömään ravitsevaa ruokaa ja harrastamaan rauhallista liikuntaa, esimerkiksi kävelyä, voimien ja tilanteen mukaan.

Kotiutuessaan potilas saa tilanteeseensa sopivat kotihoito-ohjeet ja tiedon, mihin hän voi ottaa yhteyttä jos kotona ilmenee ongelmia.

Taysin erityisosaaminen

Taysissa tehdään leikkaus- ja anestesiatoimintaan liittyvää tieteellistä tutkimusta. Meillä on meneillään tutkimusta esimerkiksi unen laadusta ja kivun hoidon riittävyydestä.