Leikkaustoiminta

Kirurgia

Taysissa tehdään leikkauksia lähes kaikilla erikoisaloilla. Eniten kirurgisia toimenpiteitä on naistentaudeissa, korva-, nenä- ja kurkkutaudeissa, neurokirurgiassa, vatsaelinsairauksissa sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksissa.

Taysissa leikkaustoimintaa on Keskussairaalan lisäksi Valkeakoskella ja Sastamalassa. Vaativimmat leikkaukset on keskitetty Tays Keskussairaalaan. Tays Valkeakoskella tehdään päiväkirurgisia ja lyhytjälkihoitoisia toimenpiteitä.

Potilaat tulevat alueen muiden sairaaloiden, terveyskeskusten tai yksityislääkärien lähettäminä sekä sairaaloidemme osastoilta ja poliklinikoilta.

Leikkauksen jälkeen sairaalahoidon tarve riippuu tehdystä toimenpiteestä. Päiväkirurgisista toimenpiteistä kotiudutaan jo samana päivänä ja lyhytjälkihoitoisista toimenpiteistä pääsääntöisesti seuraavana päivänä.

Isojen ja vaikeiden leikkausten jälkeen sairaalahoidon tarve voi olla useita päiviä. Kirurgisia potilaita hoidetaan kirurgian, naistentautien, korvatautien, neurokirurgian ja tuki- ja liikuntalinsairauksien vuodeosastoilla.

Leikkauksen jälkeen toipilasaika jatkuu kotona vielä jopa useita viikkoja. Toipilasaikana neuvotaan välttämään raskaita ponnistuksia, lepäämään, syömään ravitsevaa ruokaa ja harrastamaan rauhallista liikuntaa, esimerkiksi kävelyä, voimien ja tilanteen mukaan.

Kotiutuessaan potilas saa tilanteeseensa sopivat kotihoito-ohjeet ja tiedon, mihin hän voi ottaa yhteyttä jos kotona ilmenee ongelmia.