Valkeakosken sairaalan ensiapupoliklinikka

Valkeakosken sairaalan päivystys

Valkeakosken sairaalan ensiapupoliklinikka toimii kaikkina viikonpäivinä ympäri vuorokauden. Hoidamme kiireellistä apua tarvitsevia potilaita, joiden hoito ei voi odottaa seuraavaan päivään tai viikonlopun yli. Ensiapupoliklinikan tiloissa toimii sekä erikoissairaanhoidon päivystys että terveyskeskusten yhteispäivystys.

Potilaat tulevat ensisijaisesti lähetteellä. Ilman lähetettä tutkitaan ja hoidetaan vain vaikeat, terveyttä ja henkeä uhkaavat tapaturmat ja sairaudet.

Kiireettömät tilanteet kuten flunssa, selkäkipu tai jo useamman päivän ollut vaiva eivät yleensä vaadi kiireellistä päivystyshoitoa, vaan ne hoidetaan arkena omalla terveysasemalla.

Jos mietit kannattaako päivystykseen lähteä, on hyvä soittaa päivystyksen sairaanhoitajalle numeroon 03 311 67394. Sairaanhoitaja arvioi hoidon tarpeen, antaa hoito-ohjeet ja ohjaa oikeaan hoitopaikkaan.

Ulkopaikkakuntalaisten sekä ulkomaalaisten potilaiden välitöntä hoitoa vaativat sairaudet hoidetaan aina. Jos ulkomaalainen potilas tarvitsee tulkkipalvelua, hoitaja ottaa tarvittaessa yhteyttä tulkkivälityspalveluun.

Potilaat tutkitaan ja hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä. Ajanvarausta ei ole käytössä. Päivystyksessä hoidetaan monenlaisia potilaita samanaikaisesti, joten omaa vuoroaan voi joutua odottamaan useita tunteja.

Valkeakosken sairaalan päivystyksessä hoidetaan vuodessa noin 20 000 potilasta.

Sisäänkäynti ja ilmoittautuminen

Arkisin virka-aikana erikoissairaanhoidon päivystykseen kuljetaan sairaalan pääovesta. Ensiapupoliklinikalle ilmoittaudutaan sairaalan pääaulan ilmoittautumisautomaatilla. Numero näkyy aulan monitoreissa, kun potilas kutsutaan hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arviointiin tai vastaanotolle.

Mikäli potilas tulee ilman lähetettä, sairaanhoitaja tekee hoidon tarpeen arvioinnin ja ohjaa tarvittaessa oikeaan hoitopaikkaan.

Iltaisin, viikonloppuisin ja yöaikaan Valkeakosken sairaalassa toimii sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon päivystys. Iltaisin ja viikonloppuisin 08-22 päivystykseen ilmoittaudutaan sairaalan pääaulan ilmoittautumisautomaatilla. Yöaikaan ensiapupoliklinikalle kuljetaan ensiavun ovesta ja ilmoittaudutaan hoitajille vuoronumerolla.

Hoidon tarpeen arvion tekee sairaanhoitaja, joka luokittelee potilaat erikoissairaanhoidon tai perusterveydenhuollon päivystyspisteeseen. Perusterveydenhuollon potilaat ohjataan lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotolle tai oman paikkakunnan päivystyspisteeseen.

Perusterveydenhuollon päivystys

  • Valkeakoski: arkisin ja viikonloppuisin ympäri vuorokauden
  • Akaa ja Urjala: arkisin 16–08, viikonloppuisin ja arkipyhinä 08–08
  • Kangasala ja Pälkäne: arkisin 21–08, viikonloppuisin perjantaista 16 maanantaihin 08, arkipyhinä aattoillasta 16 seuraavaan arkiaamuun 08
  • Lempäälä ja Vesilahti: arkisin 20–08, viikonloppuisin ja arkipyhinä 20–12

Perusterveydenhuollon neuvontanumero: 03 311 67260

Henkilökunta ja tilat

Päivystyksen henkilökuntaan kuuluu sairaanhoitajia, lähihoitajia, erikoistuvia lääkäreitä sekä erikoislääkäreitä. Kaikki osallistuvat potilaan hoitoon. Potilaiden suonensisäisestä lääkityksestä huolehtii sairaanhoitaja, muusta lääkehoidosta huolehtivat myös lähihoitajat. Hoidon tarpeen arvion tekee triagehoitaja eli riittävän työkokemuksen omaava sairaanhoitaja.

Päivystyksessä toimii myös sairaanhoitajan vastaanotto, tätä pitävät pääasiassa riittävän työkokemuksen omaavat sairaanhoitajat. Sydänvalvonnassa toimivat siihen perehtyneet ja riittävän työkokemuksen omaavat sairaanhoitajat.

Erikoissairaanhoidon päivystyksen tilat on uusittu vuonna 2013. Tiloihin tehtiin uusi isompi tarkkailu, sydänvalvonta, eristyshuoneet sekä neljäpaikkainen tarkkailuosasto. Perusterveydenhuollon päivystyksen tilojen saneeraus valmistui tammiskuussa 2016.

Vastuuhenkilöt

Osastonylilääkäri Peeter Kasemets
Osastonhoitaja Timo Mäkinen